неделя, 26 май 2013 г.

БОТЕВ И БЪЛГАРИЯ

В календара има една знаменателна дата – 2 юни. Макар и да не е официален празник, този ден е може би най-тържественият ден в поредицата значими и не толкова значими празници.
         Всяка година на 2 юни точно в 12 часа под горещите лъчи на юнското слънце цял един народ – българският, застава неподвижно в мълчалив поклон пред паметта и саможертвата на своите герои. Зловещата тишина е раздирана само от воя на сирените – плачът на хилядите майки за загиналите свои синове.
         2 юни… Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България…
         Кой е Ботев всъщност и защо именно нему е посветен този особен ден?
         Ботев е поет, наредил се в челните редици на класиците, сътворил едва 20-ина стихотворения. Дватесетина, но побрали цяла вселена от образи, чувства, идеи… Гениален поет, чиито стихове знае всеки българин:
                            Настане вечер – месец изгрее,
                            звезди обсипят сводът небесен,
                            гора зашуми, вятър повее, –
                            Балканът пее хайдушка песен!
Поет, прозрял сякаш своето и на хилядите герои български безсмъртие:
                            Тоз, който падне в бой за свобода,
                            той не умира: него жалеят
                            земя и небе, звяр и природа,
                            и певци песни за него пеят…
         Ботев е революционер, борец за свободата на свидното поробено отечество. Витален, харизматичен момък, увлякъл след себе си 200 български момци в смелата до безразсъдство идея…
         Ботев – това е името на българската саможертва в името на лелеяната свобода… Роден в китния Калофер, сгушен в пазвата на Балкана, Ботев извисява снага над най-високите му върхове. От скалистите чукари на Вола духът му литва над цялата българска земя. Превръща се в неин ангел-пазител, в пътеводна светлина в трудни дни, в упование и вяра в несломимостта на духа български…
         Роден преди 166 години, загинал преди 137, Ботев е жив и днес в паметта ни. Защото  времето е жестоко и мъдро. То взима в кораба си към бъдещето само най-смелите, най-нужните мъже. Безспорно Ботев е един от тях, защото без него не биха били завършени нито нашата душевност и гордост, нито душевността и гордостта на бъдните поколения.
         Само 14 години след героичната му гибел е издигнат и първият негов паметник – във Враца. Идеята е на тогавашния кмет на града Цено Леонкев. Лично Стефан Стамболов подкрепя инициативата. Средствата са събрани от дарители. Автор на монумента е Густав Еберлайн с помощта на младия художник Антон Митов. Паметникът е открит на 27 май 1890 година от княз Фердинанд.
         В следващите десетилетия паметници на поета-революционер се извисяват в десетки населени места… Пред тях на този ден – 2 юни, засвидетелстваме почитта и преклонението си не само пред великия Ботев, пред неговите четници, но и пред хилядите още смели синове на България, отдали за нея най-свидното си – своя живот.
         Спрете в този ден за три минути! Вслушайте се във воя на сирените! В бездвижие и безмълвие нека сведем чела и да почетем паметта на героите! Те умряха, за да ни има нас, за да я има България!
Поклон!

Няма коментари:

Публикуване на коментар